Opening Oog voor elkaar Breda

Onder grote belangstelling, is op 18 maart de tentoonstelling ‘Oog voor elkaar Breda’ door wethouder Miriam Haagh geopend. De 120 aanwezigen werden bij de inloop in Wijkcentrum Heksenwiel getrakteerd op koffie/thee met een speciaal gebakje. Onze dank aan alle medewerkers en vrijwilligers van het Wijkcentrum voor hun gastvrijheid en de perfecte organisatie! De gezellige sfeer was voor een groot deel aan hen te danken.

Bij de opening, verwoordde Miriam Haagh treffend de waarde van deze tentoonstellingen (zie onder).  Theo Andriessen vertelde waarom BredaPhoto van harte mee heeft gewerkt aan Oog voor elkaar Breda.

Daarna zijn de aanwezigen naar het Winkelcentrum Heksenwiel gelopen waar Miriam Haagh de tentoonstelling heeft ‘onthuld’. Op spontane wijze vroeg ze daarbij hulp van enkele toeschouwers, waaronder Cock van Blerck. Cock – 85 jaar en bedreven sportman – is door fotograaf Cees Mutsaers op de foto gezet voor deze tentoonstelling. Na de onthulling heeft Cock – in sporttenue – alle aanwezigen enthousiast gemaakt om mee te doen aan een ‘bewegingsoefeningen’.  Bij de beelden in winkelcentrum Heksenwiel werd door de aanwezigen nog lang over nagepraat!

BredaNu heeft een mooie videorapportage van de opening gemaakt. Op de website van BredaVandaag staat een mooie fotorapportage van Perry Roovers.

De welkomstwoorden van Miriam Haagh bij de opening zijn hieronder nog na te lezen.

“Waar denkt u aan bij krachtige mannen en vrouwen? Meestal denken wij dan aan een topsporter, die een bovengemiddelde prestatie levert. Aan een topman of –vrouw, die ondanks tegenslag succesvol doorpakt en resultaat boekt. Of aan mensen met grote sociale vaardigheden, een groot netwerk en overal contacten. Natuurlijk kunnen de mensen in al die situaties krachtig zijn. Maar ze lijken in niets op de mensen die hier op de foto staan.  En toch zie ik minstens net zoveel kracht in de mensen die zijn vastgelegd op de foto’s in deze tentoonstelling. Het is de kracht van de kwetsbaarheid. De kracht van doorgaan, terwijl het leven tegenzit. De kracht van met beperkte mogelijkheden toch vorm en inhoud geven aan je leven. Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan al die prachtige, krachtige mensen.

Het is wat mij betreft ook een perfecte illustratie van hoe we in Breda naar mensen kijken, en daarmee naar de zorg. Niet voor niets is deze tentoonstelling georganiseerd vanuit Zorg voor elkaar Breda. Binnen die koepel werken we met elkaar samen vanuit de vaste overtuiging dat de mens centraal moet staan. Dat we moeten luisteren naar mensen en moeten kijken naar wat mensen wél kunnen.

Dat betekent beslist niet dat mensen het dus allemaal maar zelf op moeten knappen. Integendeel. Mensen worden volop ondersteund en geholpen vanuit Zorg voor elkaar Breda, of dat nu is door familie, vrienden, kennissen of professionals. Maar het start wel bij de mensen zelf. Zij staan centraal in hun eigen leven. Met die aanpak zien we dat de waardigheid, trots en kracht van mensen veel meer ruimte krijgt. Dat ze zelfredzamer zijn, en bovenal wíllen zijn, dan buitenstaanders vaak denken.

Deze foto’s verbeelden die woorden. Misschien wel het mooiste aan de tentoonstelling vind ik dat ze individuen laat zien. Geen grote groepen. Geen ‘WMO-cliënten’, of ‘gehandicapten’ of ‘ouderen’, maar: individuele inspirerende Bredanaars.  Het onderstreept daarmee dat ieder mens uniek is. En dus ook, zo nodig, een unieke ondersteuning verdient. Die menselijke maat komt overal terug in de portretten van de hobbyfotografen.

Voor sommigen is boodschappen doen een prachtig doel om onder de mensen te blijven en buitenlucht te proeven. Anderen gebruiken al hun energie om te aarden in een nieuw thuisland, of om op de been te blijven na heftige tegenslag. En weer anderen krijgen nieuwe energie door een maatje die het beste in hen naar boven haalt.

De grote gemene deler is dat al deze mensen niet opgeven. Het hoofd laten hangen. Wachten tot de tijd langzaam wegtikt. Ik hoop dat deze foto’s, en bovenal de mensen die op de foto’s staan anderen mogen inspireren om ook dóór te gaan. Met plezier middenin het leven en in de samenleving te staan.

Alle fotografen: bedankt dat jullie deze krachtige kwetsbaarheid hebben vastgelegd. Dat jullie ons prikkelen anders te kijken. Dat jullie de prachtige diversiteit in onze veerkrachtige samenleving tonen. Ik hoop dat jullie werk eraan bijdraagt dat we in de toekomst als samenleving bij krachtige mannen en vrouwen niet als eerste denken aan topsporters of directeuren. Maar aan Tante Miep, Martin, Cock, Toos en Jolanda”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s