Juan uit Syrië vindt geluk in Nederland

Een buurvrouw had wat kiekjes gemaakt van Juan, vluchteling uit Syrië, tussen de verhuisdozen. Het paste prima in het thema van de openluchttentoonstelling Oog voor elkaar Breda. Amateurfotograaf Ingeborg Koekkoek nam het stokje over en bracht Juan in beeld toen hij een familielid hielp met het inrichten van zijn huis. Ook zie je plaatjes van hem terwijl hij Nederlandse woordenlijsten leert. Op een andere foto laat hij trots een schoen zien, zoals hij die in Syrië maakte.

Familie
Door de foto’s ziet de kijker hoe Juan zichzelf redt in Nederland. Hoe leergierig en behulpzaam hij is. Hij is blij dat hij zoveel familie heeft in Breda. In Syrië is het heel gewoon dat je je familie vaak ziet. Hij weet dat het voor Nederlanders niet zo is, zij zijn altijd drukbezet.

Geluk
In augustus 2015 kwam Juan met zijn zus en oom in Nederland aan. Zij hadden geluk: in de trein naar Nederland kwamen zij een Nederlandse vrouw tegen die bij hen bleef tot aan hun bestemming: Amsterdam. Voordat ze afscheid namen, betaalde de vrouw nog voor hen in een restaurant. Juan vindt dat zij daarmee geluk hebben gehad. Ook kreeg hij al na een jaar een woning: geluk! Hij vindt dat een goede instelling je helpt om dingen te bereiken in het leven, geluk komt dan vanzelf.

Thema
Het is Ingeborg goed gelukt om het thema van de tentoonstelling in beeld te brengen. Ze studeert Fotokunst in Hoogstraten en zit nu in het 3e jaar. De opdracht heeft haar veel geleerd over vluchtelingen. Oog voor elkaar Breda wil laten zien dat er een netwerk bestaat. Een netwerk dat onderlinge hulp kan bevorderen, formeel en informeel.

Marjory van Twist

(foto: Jille Zuidema)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s