Fotografen

De tentoonstelling laat het werk zien van de volgende fotografen:

peter-kats Peter Kats is vooral sinds de digitale fotografie meer gaan fotograferen en heeft sinds zijn pensioen, 6 jaar terug, meer tijd om zich verder te ontwikkelen. Peter fotografeert graag mensen, fotografeert en regelt de foto-shoots bij de Redhead Days en is ook vaak in de natuur te vinden. Bij de fotoreportage voor ‘Oog voor Elkaar Breda’ werd hij gegrepen door de boodschap in de foto. Om meer reportages te gaan maken, heeft hij heeft zich daarna direct opgegeven voor een fotografiecursus Documentairefotograaf bij een plaatselijke fotovakschool. Je bent tenslotte nooit te oud om te leren.

With a little help from my friends 
Ouderen met een lichte tot matige verstandelijke beperking uit appartementencomplex De Princenhof worden in hun dagelijks leven ondersteund door medewerkers van Amarant. Bij het uitoefenen van hun hobby’s zijn zij aangewezen op hun eigen zelfredzaamheid met een beetje hulp van vrijwilligers. Peter toont in zijn foto’s de hobby’s die deze mensen met deze hulp kunnen ze uitoefenen en het plezier dat zij hieraan beleven.

cees-mutsaerts Cees Mutsaerts uit Dongen is documentair fotograaf en docent bij het beeldcentrum in Zundert. Met de foto’s die hij maakt, toont hij steeds weer een klein verhaal van elke dag. Mensen spelen de hoofdrol in zijn foto’s.

Cock van Blerck
Cees Mutsaerts heeft zijn liefde voor het lopen ruim 50 jaar geleden overgenomen van zijn model Cock de Blerck. Dat is ook de reden dat hij hem met zijn sportieve activiteiten in beeld wilde brengen. Cock is inmiddels 85 en nog altijd actief als trainer, masseur en sporter. Actieve zelfredzaamheid noemt Cees dat: op latere leeftijd kun je nog van alles ondernemen voor jezelf en anderen.

gonda-poppelaars Gonda Poppelaars is sociaal werker bij Zorg voor elkaar Breda. Ze werkt met mensen en vindt het mooi om hun kwetsbaarheid en vooral hun kracht en positiviteit vast te leggen met haar camera.

Er op uit!
Gonda maakte een fotoserie van twee verschillende mensen die er op uit gaan. Mijnheer is een markante, krachtige man die het liefst zelf zijn zaken regelt, zoals het kopen van een nieuwe laptop. Mevrouw is meer afhankelijk, maar redt zich in het dagelijks leven aardig met haar hondje Tommy. Haar hondje vrolijkt haar op en zorgt ervoor dat ze de nodige lichaamsbeweging krijgt.

nelly-de-graauw Nelly de Graauw is sociaal werker bij Zorg voor elkaar Breda. Mensen fascineren haar, ze probeert mensen echt te zien. Alleen zo kan ze als amateurfotograaf de mensen en hun eigen en pure uitdrukkingen in al hun pracht en kracht in beeld brengen.

I’ve got the music in me!
In haar fotoserie toont Nelly  vijf bewoners van een woon-werk boerderij die hun liefde voor muziek elk op een eigen wijze uiten. Ze toont de overgave, intensiteit en het plezier van de bewoners. Mensen in al hun pracht en kracht. Tast het beeld af en zoek naar de achterliggende gedachte die het voor u kan hebben.

wilma-taks Wilma Taks is gespecialiseerd dierfotograaf, waarbij zij vindt dat ook de mens achter die dieren centraal moet staan. Het vertellen van een beeldverhaal met passie en plezier is een belangrijk thema voor haar. Oog voor elkaar geeft haar de mogelijkheid om de burger in eigen regie, met hun eigen mogelijkheden centraal te stellen. Respectvol, maar wel treffend durft ze het aan dit met haar foto’s te vertellen.

Vriendin Jolanda vindt Oog voor Toos heel vanzelfsprekend!
Toos kan veel zelf, maar niet alles. Ze heeft haar leven zelfstandig geleefd en ze wil dat blijven doen. Haar vriendin Jolanda voelt dat heel goed aan. Ze helpt Toos daar waar echt nodig. Moeilijke post uitleggen, af en toe meehelpen schoonmaken en samen boodschappen doen. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar van een echte vriendin moet je het wel hebben!

alfred-volkers Alfred Volkers fotografeert al vanaf zijn 6e levensjaar. Fotografie leent zich volgens Alfred uitstekend leent voor het documenteren van wat is, wat is geweest en wat er kan zijn. Iedereen creëert zijn of haar eigen beeld van de werkelijkheid. Met zijn foto’s wil Alfred u zijn ‘werkelijkheid’ laten zien. Alfreds stijl is ingetogen, waarbij licht en schaduw een belangrijke rol vervullen. Het beeld moet daarbij voor zichzelf spreken.

Kamers met Kansen Breda
Alfred fotografeerde 4 jongeren met een totaal verschillende achtergrond. Dankzij Kamers met Kansen in Breda is het hen gelukt om hun leven weer op de rails te krijgen. Kamers met Kansen biedt (nieuwe) kansen aan jongeren die problemen thuis hebben of die behoefte hebben aan ondersteuning bij wonen, school en/of werk.

judith-geerts Judith Geerts heeft al sinds jonge leeftijd een passie voor het vastleggen van beelden. Eerst stilstaand beeld, later breidde haar interesse zich uit naar bewegend beeld. Dat kwam na een cursus video-hometraining, een methodiek die zij in haar werk in de thuiszorg toepast. Het is dan ook niet gek dat ze een eigen bedrijf heeft in film & foto. Daarnaast is Judith nog steeds thuisbegeleidster. Dat heeft haar geleerd oog te hebben voor een ander.

Zelfredzaamheid
Op de foto’s van Judith ziet u vier senioren die zich elk op hun eigen manier hebben gemobiliseerd om boodschappen te doen. Doordat ze dit zelf blijven doen, blijven ze in beweging, doen ze sociale contacten op en zijn ze in de buitenlucht: allemaal belangrijke aspecten van het leven.

ad-taks Ad Taks is sociaal-maatschappelijk werker bij Zorg voor Elkaar Breda. Hij gelooft dat iedere burger de beste oplossingen voor zijn eigen vragen of problemen kan vinden, eventueel met zijn/haar eigen netwerk. Zo laat hij de regie bij de klant. Hij gelooft in verbindingen leggen. Zijn klanten wilden dan ook meer dan graag meewerken om hun verhaal op de foto te laten vertellen.

Heeft u ook Oog voor Martin?
Martin heeft lang bij zijn oma gewoond en op een beschutte werkplaats gewerkt. Nadat zijn oma was overleden is hij zelfstandig in dezelfde (huur)woning blijven wonen. Hij leeft erg op zichzelf en heeft op geheel eigen wijze zijn leven lang altijd de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Daar mag hij echt trots op zijn. Nu Martin ouder wordt, is het belangrijk dat hij gezien blijft worden, want hulp vragen is niet vanzelfsprekend voor hem.

ton-wolswijk Ton Wolswijk uit Made is gepensioneerd docente creatieve vakken. Zij is lid van diverse fotogroepen en fotografeert vooral mensen in alledaagse situaties.

Verzorgingshuis Raffy
Met deze fotoserie geeft Ton u een kijkje in het leven van de Molukse en Indonesische ouderen. Zij geeft u een beeld van hoe zij samen leven in verzorgingshuis Raffy.

ingeborg-koekkoek Ingeborg Koekkoek is geboren en getogen in Breda. Ze is zelfstandig ondernemer (Office Management) en volgt een opleiding Fotokunst aan de IKO Kunstacademie in Hoogstraten. Haar bijzondere en gemotiveerde model gaf haar een andere kijk op vluchtelingenproblematiek.

Thuis voelen
Ingeborg laat met haar foto’s de zelfredzaamheid, leergierigheid en behulpzaamheid zien van een Syrische vluchteling die zich, ondanks alles, zo snel mogelijk probeert aan te passen in Nederland en een veilige thuissituatie creeërt. Hij leert Nederlandse woordenlijsten, maakt in enkele dagen een huis bewoonbaar voor familieleden en toont met trots een schoen die hij vroeger in Syrië met de hand vervaardigde.

john-moest John Moest fotografeert al sinds 1967. Hij is lid van diverse fotogroepen, afgestudeerd aan de Kundtsacademie en actief bij de Nederlandse fotobond. Mensen staan centraal in zijn foto’s. Hij maakt vaak reportages en heeft een liefde voor reisfotografie.

Tante Miep
Het gezichtsvermogen van tante Miep is door Maculade-degeneratie aangetast. Delen ontbreken er is sprake van vervorming, kleuronderscheid en contrast worden minder bij deze ziekte. John geeft u een kijkje in het leven van tante Miep, toont de hulpmiddelen die zij gebruikt en laat u kijken door de ogen van tante Miep en toont u de hulpmiddelen die haar helpen om haar eigen leven te leiden in haar appartement.

jille-zuidema Jille Zuidema maakt vaak foto’s van mensen die zich inzetten voor een ander. Ze is fotograaf van Zorg voor elkaar Breda en je ziet wekelijks haar foto’s in de Bredase Bode. Als lid van een fotoclub maakt zij ook veel foto’s waarbij het niet gaat om een registratie van de werkelijkheid, maar om interpretatie. Daarbij blijft zij zoeken naar een nieuwe invalshoek, een nog krachtiger beeld. Deze uitdaging verveelt namelijk nooit.

Kwetsbaar en handreiking
Jille laat met deze ene foto zien dat het leven tegen kan zitten en mensen kwetsbaar maakt. Oog voor elkaar hebben kan een stimulans geven om er weer bovenop te komen. Het toont aan dat leven met een beperking vaak vraagt om een helpende hand om een doel te bereiken. Ook daarvoor moet men oog voor elkaar hebben.